Ana içeriğe atla

Meslek belgeleri: sık sorulanlar

Meslek unvanları, oda belgeleri ve izin belgeleri hakkında en sık gelen sorular.

Meslek dosyalarında dönüp dolaşıp aynı sorular geliyor.

Diplomam varsa unvanı kullanabilir miyim?

Hayır. Derece ile meslek unvanı ayrı şeylerdir. Derece ile meslek unvanı

Belgemdeki unvan artık verilmiyor, geçersiz mi?

Hayır. Verilmiş unvan geri alınmaz. Altenpfleger örneği

Hangi makama başvuracağım?

Belgenin dayanak satırı söyler: oda mı, eyalet sağlık dairesi mi. APrV ile AusbV

Türk ustalık belgem Almanya’da geçer mi?

Mesleki yeterlilik kanıtıdır; işletme açma hakkı doğurmaz. Anlage A listesi

Çeviriyi kim yapmalı?

Eyalete ve işleme göre değişir; önce yazılı teyit alınır. Çeviri koşulu

Yönetmelikte yazan zanaat numarası güncel mi?

§ 1 eskimiş olabilir · Ters yöndeki örnek

Bu işte ustalık zorunlu mu?

Anlage A · Aynı sektörde zıt kural

Belgemdeki unvan bugün var mı?

Ad değişikliği · Kalkan bir unvan

Yapı mesleklerinde 2026’da ne değişti?

2026 yenilemesi · Mahsup otomatik değil

Denklik başvurusunda paket

Bir denklik dosyası şu belgelerden oluşur: kimlik belgesi, meslek yeterliliğini gösteren diploma ya da sınav belgesi, eğitim içeriklerini ve saatlerini gösteren döküm, mesleki deneyimi gösteren iş belgeleri ve sigorta dökümü, Almanya’da çalışma niyetini gösteren bir beyan ya da iş teklifi, gerekiyorsa dil belgesi ve sağlık mesleklerinde ek belgeler. Belgeler apostilli ve yeminli çevirili sunulur. Dosya tek seferde ve içindekiler listesiyle teslim edilir. Hangi belgenin asıl, hangisinin onaylı kopya olarak isteneceği başvurudan önce yazılı sorulur.

Unvan kullanımı ve tanıtım

Bir meslek unvanının kullanılması, o unvanın verildiği belgeye ve düzenlenmiş mesleklerde icra iznine bağlıdır. Denklik alınmadan korunan bir unvanı kullanmak, hem idari yaptırım hem haksız rekabet sorunu doğurur. Tanıtım ve tabelalarda kullanılacak ifadeler bu yüzden dikkatle seçilir: “uzman”, “usta” ve benzeri ibareler bazı alanlarda korunmuş unvanlardır. Kısmi denklik alınmışsa bu durum tanıtımda açıkça belirtilir. Türkiye’de alınmış bir unvan Almanya’da kullanılacaksa, çoğu zaman özgün hâliyle ve veren kurumun adıyla birlikte yazılır; karşılık gelen Alman unvanına dönüştürülmez.